0
Winkelwagen
€ 0,00
Varia / Blog /

Alles over teken

Teken bij mens & dier

Teken controleren na wandeling

Gepubliceerd op: 01-04-2016
Deze blog is geschreven door: Cora Braas


Omdat er bij ons 2 honden en katten rond lopen, hebben wij regelmatig te maken met teken. Daarom controleer ik mezelf ook regelmatig, zeker als ik in het gras of bos geweest ben. Maar eigenlijk moet je vaker alert zijn. Ze kunnen ook via ander contact op je terecht komen.

Goede bescherming door kleding is goed om teken te weren, maar je kunt je lichaam nooit helemaal beschermen. Controleer dan ook je: haarlijn, oksels, bilnaad, liezen en knieholtes als je in de natuur geweest bent.
Een teek kan heel klein zijnTeken zijn kleine spinachtige parasieten en zijn soms zo klein dat je ze bijna niet kunt zien. Ze voeden zich met bloed van mens en dier en blijven zo in leven. Een teek wordt vaak pas ontdekt als ze al zijn volgezogen met bloed. Vaak zie je dan alleen maar een dik grijzig bolletje.

Op de site stopdeteek.nl staat dat zo'n 1,2 miljoen Nederlanders door een teek gebeten wordt. En dat er zo'n 100.000 teken per vierkante kilometer zijn. 20% van deze teken zijn besmet met Borrelia, deze besmette teken geven de ziekte Lyme aan zo'n 23.500 mensen. Dat zet wel tot nadenken! De kans op besmetting van de ziekte Lyme neemt toe als de teek zich heeft volgezogen of daags erna pas wordt verwijderd.
Cyclus mannetjes en vrouwtjes teken

Ziektes die teken over kunnen brengen:


Naast Lyme kunnen teken ook een andere ziekte overbrengen: FSME = Früh Sommer Meningo Encephalitis dit is een virus wat onder andere hersen(vlies)ontsteking kan veroorzaken. Dit virus wordt voornamelijk door teken verspreidt uit de volgende landen: Oostenrijk, Duitsland (waarvan 5% van de teken besmet zijn met FSME), de Balkan, Scandinavië, Rusland en overige Centraal- en Oost-Europese landen.

De symptomen zijn: in de eerste 3 weken griepverschijnselen en tot de vierde week hersen(vlies)ontsteking.
Teken op hond teek


Kan mijn hond of kat ook de ziekte van Lyme krijgen?


Ja dat kan. Bij hond of kat zijn de meest voorkomende verschijnselen gewrichtsontsteking dat zich uit in plotselinge kreupelheid en/of pijn aan meerdere gewrichten. Maar ook koorts, geen eetlust, slomer worden, uitdroging en opgezwollen lymfeklieren. Daarom is het van belang dat je het dier goed controleert na iedere wandeling. Je kunt je dier beschermen tegen teken door het te behandelen met natuurlijke druppels om teken op afstand te houden. De geur van de natuurlijke druppels staan de teken niet aan en laten je hond, kat en elk ander dier met rust. Zo hoef je niet met giftige middelen aan de gang, wel zo prettig.

Animal Musthaves - STOP! Animal Bodyguard Aromatherapietekst


 • Hét groene alternatief voor vlooien- en tekendruppels
 • 1 variant voor: kat, hond, fret, konijn, cavia en hamster
 • Plantaardige, hypoallergene druppels
 • Veilig voor de dieren, kinderen en jezelf
 • Tevens geschikt voor pups, kittens en zogende moederdieren
 • Effectief, ook na direct zwemmen!
 • Heerlijk geurend voor dier en mens
 • Dierproefvrij

Teken verwijderen:

Verwijder een teek nooit met alcohol, hitte of zeep. Teken pincet te koop bij Bio AmableEen teek kan bij verkeerd verwijderen zijn maaginhoud aan jou teruggeven met de nare gevolgen van dien. Er worden verschillende adviezen gegeven over draaien of juist trekken. De laatste jaren is het advies van het RIVM: De teek verwijderen zonder te draaien en zonder de teek te beschadigen, niet erin knijpen aangezien er anders een riscio is dat de teek zichzelf leeg maakt en het risico op een tekenbeetziekte verhoogt.

 1. Verwijder de teek zo snel mogelijk
 2. Pak een puntig pincet waarmee je de teek goed bij de kop kunt vastpakken, het lijfje van de teek altijd met rust laten. Een speciale tekentang is ook handig, lees altijd de gebruiksaanwijzing van de teken verwijder producten goed door
 3. Pak de teek zo dicht mogelijk bij je huid bij de kop beet en trek de teek er langzaam uit, zonder te draaien (tenzij anders vermeld in de handleiding van het product)
 4. Het kan gebeuren dat er een stukje van de kaak van de teek in de huid achterblijft. Dit is niet erg het komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter
 5. Ontsmet de plek met 70% alcohol of met jodium
 6. Noteer altijd even de datum wanneer je bent gebeten en noteer ook de plek van het gedeelte waar je gebeten 
 7. Houdt de plek goed in de gaten. Raadpleeg je huisarts als je griepachtige verschijnselen, keelpijn, hoofdpijn of koorts krijgt
 8. Het is wijs om de assistente van de huisarts even te bellen en het mede te delen dat je een tekenbeet gehad hebtTeken op bijen, Teek op bij

Teken weetjes:

 • Vanaf 8 graden is worden teken actief
 • Van maart t/m oktober is het risico op een tekenbeet het grootst
 • Teken vliegen, vallen en springen NIET
 • Teken bijten niet alleen mens, kat en hond maar ook andere zoogdieren, vogels, reptielen en zelfs bijvoorbeeld bijen! Zie hiernaast op de foto (met dank aan Anja Boske-Dekker)
 • Een teek drinkt tot 10x zijn eigen gewicht aan bloed
 • Teken zijn enorm taai en overleven een wasbeurt van 40 graden, 60 graden overleven ze niet
 • Onder water kan een teek 30 dagen overleven, het heeft dus geen zin een teek in de wasbak door te spoelen. Hij kan weer naar boven klimmen en zo weer zijn slachtoffer gaan zoeken
 • Teken zijn ook bijna niet uit te hongeren. Onder laboratoriumomstandigheden hielden teken het tot 10 jaar zonder maaltijd uit. In de natuur wordt 3 tot 5 jaar gerekend
 • De helft van de teken overleeft 24 uur bij een temperatuur van 13 graden onder nul
Al met al dus zaak om jezelf en je beesten te controleren en proberen te voorkomen dat je door een teek gebeten wordt. Als je door een teek gebeten bent is het beste de teek zo snel mogelijk te verwijderen.