0
0
Winkelwagen
€ 0,00
Home /

Haar uitspoelen met appelazijn


Bron: Deze blog is geschreven door Evelien van Werfzeep

Appelazijn in je haar


Appelazijn ook wel Appelciderazijn heeft veel fijne eigenschappen om voor dit doeleinde te gebruiken.


Appelazijn:

 • Goed voor de pH van je hoofdhuid
 • Zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst
 • Spoelt opgehoopte zeeprestanten weg, maar ook residu van synthetische shampoo's, conditioners en haarstijlproducten
 • Bouwt weerstand op tegen schimmels en bacteriën 
 • Helpt tegen haaruitval en roos

Appelazijn de natuurlijke haarconditioner


De ideale haarconditioner na het wassen met haarzeep of andere shampoo's. Shampoo/zeep die geen synthetische laagjes aanbrengen. Kraanwater waarmee je je haar wast hard is vrijwel overal rijk aan kalk en andere mineralen die op je haar kunnen neerslaan. Vooral bij lang haar kun je dat merken. Spoeling van appelazijn zorgt ervoor dat dit oplost en dat je haarschubben zich sluiten.

Appelazijn met etherische olie


Van de geur van appelazijn moet je niet schrikken, als het haar is opgedroogd ruikt het er niet meer naar. Voor een fijnere geur kun je er wat druppels etherische olie aan toevoegen. Lavendelolie en sinaasappelolie bijvoorbeeld, deze geuren zorgen er samen voor dat de azijn wat zachter ruikt.

Etherische olie kun ook inzetten ter ondersteuning bij klachten. Tea tree- en tijmolie bijvoorbeeld zijn beide sterk antiseptisch en kunnen helpen bij roos en andere hoofdhuid klachten. 

Recept haarspoeling met biologische appelazijn

 • Giet een scheut appelazijn in een leeg glas van 200 ml. Een laagje van een tot drie centimeter hoog is voldoende. De hoeveelheid kun je naar wens aanpassen, hoe meer azijn, hoe sterker je spoeling. Evelien van Werfzeep gebruikt meestal een flinke scheut van ongeveer 2 centimeter.
 • Neem het glas mee naar de douche en nadat je je haar met de haarzeep hebt gewassen vul je het glas aan met douchewater. Zo is je haarspoeling lekker warm!
 • Giet de spoeling over je haar, laat het even intrekken en spoel het uit.
Wil je er ook etherische olie aan toevoegen dan kun je flink experimenten!

Vier druppels per glas is meestal genoeg, dit hangt af van de soort olie en van hoe sterk je het wilt hebben. Je kunt etherische oliën mengen, maar ook één soort gebruiken. Voor meer geurbeleving als je het sterker wilt voeg je meer druppels toe.

Kruiden infuseren


Je kunt nog een stap verder gaan en de haarspoeling nog krachtiger maken door kruiden te infuseren! Kies je kruiden uit op hun werking, zo helpt brandnetel bij haaruitval, rozemarijn verbetert de doorbloeding van de huid en veel kruiden zijn antiseptisch.

Recept voor kruidenhaarspoeling met appelazijn

 • Gebruik een steriele pot en vul deze tot de rand met de verse kruiden als bijvoorbeeld rozemarijn, hop, brandnetel, citroenmelisse en tijm.
 • Vul de pot af met appelazijn tot de kruiden onder staan.
 • Laat het minimaal twee en maximaal vier weken trekken op kamertemperatuur.
 • Zeef de haarspoeling en giet het in een (donkere) fles.
 • Klaar voor gebruik! De kruidenazijn is ruim een jaar houdbaar.
 • Gebruik het zoals hierboven beschreven staat; giet een scheut in een leeg glas en vul het aan met water.


Experimenteren met kruiden in appelazijn


Tijm is antimicrobieel en werkt net als citroenmelisse schimmelwerend. Rozemarijn werkt ontstekingswerend en verbetert de doorbloeding van de huid, wat brandnetel nog versterkt. Brandnetel helpt ook bij haaruitval en broos haar. En hop verlicht jeuk, werkt antiseptisch en geeft wat glans. Zo ondersteun je een toch al krachtig goedje met nog meer goede eigenschappen!


Weergave: