filter_list

Filter

0
Onbeperkt
Kiezen van een kleur
Het kiezen van de juiste foundation is vaak niet makkelijk, er zijn verschillende vormen foundation en de kleur moet ook nog eens perfect aansluiten op jouw eigen huidskleur. Het is ook niet de bedoeling dat je door een laagje foundation opeens lekker bruin wordt, de kleur moet eigenlijk versmelten met je eigen huidskleur. Het moet je huid niet donkerder of lichter maken, dat ziet er heel onnatuurlijk uit.

Gele of roze ondertoon?
Foundationkleuren zijn onderverdeeld in kleurgroepen, meestal zijn dit de warme tinten en de koele tinten, soms is er ook nog een neutrale groep. Sommige merken laten die zien door een letter voor het kleurnummer, N6 betekent bijvoorbeeld neutraal 6 en C6 staat voor cool 6. Waarom dit is? Dit heeft de maken met de ondertoon in de kleur, een koele/coole kleur heeft vrijwel altijd een roze ondertoon en een warme kleur een gele ondertoon, de neutrale tinten zitten er tussenin en zijn meer beige. 

Heel simpel gesteld zou je kunnen zeggen dat blanke mensen een roze ondertoon in de huid hebben en mensen met een getinte huid een gele ondertoon hebben, een foundationkleur moet hier dus ook bij aansluiten. Toch blijft het moeilijk, het blijft een kwestie van zelf testen en uitproberen om de perfecte kleur te vinden.

Wel makkelijk om te onthouden : een foundation met een gele ondertoon staat iedereen goed, tenzij je echt heel, heel licht van huid bent, dan ben je beter uit met een foundation met lichte roze ondertoon. Een foundation met gele ondertoon maakt iedere huidskleur stralender, zelfs als jouw huid van zichzelf een meer roze ondertoon heeft, geel als ondertoon kan dus altijd. 

Mixen
Onze huidskleur kan in zomer en winter best heel wat tinten verschillen. Foundationkleuren kun je zonder problemen met elkaar mixen om de perfecte kleur te krijgen, handig als jouw kleur niet wordt verkocht. Je moet dan wel twee verschillende kleuren kopen, maar dat is misschien beter dan steeds blijven zoeken naar "the perfect match". Handig is dan twee tinten, één voor de zomer en één voor de winter, in herfst en lente meng je ze door elkaar om ze lichter of donkerder te maken. De verhouding kun je zelf bepalen aan de hand van jouw kleur : heb je veel in de zon gezeten, dan moet er een druppeltje donker doorheen enz. Je kunt een te donkere kleur ook eventueel mengen met je dagcrème om hem lichter te maken.

De juiste kleur voor jou?
De enige manier is door de kleuren te testen op jouw gezicht, nergens anders. Foto's kijken van swatches op internet kan zeker helpen, maar is absoluut geen garantie dat de kleur ook echt de kleur voor jou is. Door lichtinval, flits of foto-instellingen kunnen de kleuren toch altijd anders overkomen, hou je daar dus niet al teveel aan vast. Ga daarom een richting parfumerie, drogisterij of vraag testers aan en ga testen. Niet op jouw hand of arm trouwens, de kleur van handen is vrijwel altijd donkerder en vooral ook anders dan die van jouw gezicht, dat is geen goede manier om de kleur te bepalen.

Kies dan ongeveer drie kleuren waarvan je denkt dat deze goed bij je passen (je kunt die natuurlijk wel eerst even uittesten op jouw hand) en breng die aan op de make-uploze huid bij de kaaklijn. Zet een streep met jouw vinger of eventueel met een foundationkwast, breng niet al teveel aan maar verdeel de kleur goed met de vinger, klop de foundation even zachtjes in. De kleur die zich versmelt met je eigen huidskleur is de kleur die je moet hebben.

Wat is foundation?
Foundation is een make-upproduct, dat je gebruikt om de huid een egalere tint te geven. Heb je wat roodheid in jouw gezicht, dan kan een laagje foundation dat een beetje verdoezelen, ook andere vlekjes of oneffenheden zullen minder zichtbaar zijn als je een dun laagje foundation gebruikt. Het is ook een perfecte basis voor je totale make-up.
 
Foundation is er in de volgende vormen:
  • In vloeibare vorm in een flesje (liquid)
  • In compact-crème vorm in een doosje
  • In compact-poeder vorm in een doosje
  • In minerale poeder vorm in een doosje
  • In de vorm van een stick
Er is voor ieder huidtype een andere soort foundation, als je een droge huid hebt zal je dus een andere foundation gebruiken dan als je een vette huid hebt. De dekking (de mate waarop de oneffenheden bedekt worden) is verschillend per soort foundation, je kiest dus het soort  dat je vindt passen bij jouw wensen.

Hoe gebruik je foundation?
Foundation breng je (meestal) aan als eerste stap in jouw make-up routine. Het is wel aan te raden om eerst een beschermende dagcrème te gebruiken, maar eigenlijk zou je dat altijd moeten doen, ook al gebruik je geen make-up. Om de foundation langer goed te laten zitten zou je van te voren (en dus na de dagcrème) ook een (foundation)primer aan kunnen brengen. 

Foundation kun je op de volgende manieren aanbrengen:
  • Met schone vingers
  • Met een foundationkwast (meestal van synthetische haren)
  • Met een make-up sponsje
Gebruik wel altijd schoon gereedschap of schone vingers, foundation laat zich weleens lastig verwijderen van kwasten, gebruik daarom soms een drupje babyshampoo om de foundationkwast schoon te maken.

Foundation hoef je niet over jouw hele gezicht te gebruiken, als je alleen rode wangen hebt kun je de foundation ook alleen plaatselijk aanbrengen, zorg er dan natuurlijk wel voor dat de kleur goed matcht met je eigen huidskleur. Het is echt niet nodig om veel foundation te gebruiken, bij een vloeibare foundation is de hoeveelheid van een erwtje al genoeg voor het gezicht.

Foundation kun je ook in meerdere laagjes aanbrengen, als je nog wat extra dekking wil op een bepaalde plaats, breng er dan nog een beetje aan. Foundation breng je niet aan op de oogleden, onder het oog (tenminste niet om donkere kringen te camoufleren) en op de lippen, zorg ook altijd dat je de foundation een beetje laat overlopen bij jouw kin/hals.

Breng je foundation met een kwast aan, zorg dan dat je van boven naar beneden veegt, op die manier ga je met de fijne (bijna niet zichtbare) haartjes mee en vallen ze niet op. Na het aanbrengen van foundation kun je je gezicht afpoederen met een transparante of gekleurde poeder, daardoor wordt het effect matter.

Verder
Heb je puistjes of donkere kringen? Gebruik dan een concealer in combinatie met een foundation of gebruik alleen een concealer.

Foundation bevat soms ook een SPF, maar die bescherming is niet voldoende om goed te beschermen tegen de zon, daarvoor gebruiken we meestal te weinig foundation. Dus ook als je foundation draagt wordt je dus gewoon bruin en kun je nog altijd schade oplopen door de zon.

Klik hier om naar de foundation in de shop te gaan.
 


Weergave: