Top

Fluoride in tandpasta schadelijk?!

Fluoride is een giftige stoftekst

Gepubliceerd op: 12-03-2015
Deze blog is geschreven door: Cora Braas


We worden veel blootgesteld aan gifstoffen dat weten we waarschijnlijk allemaal. Ik woon mooi landelijk maar zelfs dan: kassenbedrijven waar het gewas bespoten wordt, pioenroos velden waar veel gif gespoten wordt, een bollenveld waar eerst het gras doodgespoten werd en daarna het gewas dan heb ik het alleen al even over de situatie buiten. De uitlaatgassen nog niet eens genoemd ;-)

Dan heb je het gif in de voeding (foute E-nummers, alcohol etc.), in de woning (schoonmaakmiddelen, verf etc.) en gif in lichaamsverzorging en cosmetica (zware metalen, conserveermiddelen etc.)

- Buiten - Voeding - Lichaamsverzorging -Blootstelling fluoride kinderen

Fluoride = giftig


Als ik fluoride zeg, dan denk je vast niet aan gif tenzij je er al meer over weet. Ik weet nog goed dat ik als kind fluoride tabletjes moest slikken uit een schattig roze potje. Ik keek er naar uit, want er zat ook nog een lekker smaakje aan. En dan die fluoride behandelingen met die bakjes om je tanden owww wat vond ik dat vies!
Fluoride moet, want het is goed voor je tanden. Maar is dat wel zo?! Als je op google fluoride schadelijk intoets dan kun je kiezen uit heel veel links waar alles over het gif geschreven wordt. In de eerste instantie wil je dat natuurlijk niet geloven, omdat veel tandpasta's fluoride bevatten. Maar ik ben zelf al jaren aan het poetsen met een fluoridevrije tandpasta want ik ben overtuigd.

Wat je erover kunt lezen is dat Fluoride:
  • Een giftig industrieel afvalproduct is dat vrijkomt bij het produceren van fosfaat meststoffen en aluminium
  • Dat het schadelijk kan zijn voor: botten, tanden, nieren en hersenen
  • Dat het zweertjes in de mond, buikpijn als maag- en darmklachten, huiduitslag, atopische dermatitis, eczeem, netelroos, hoofdpijn, duizeligheid, genetische schade, geboorteafwijkingen en concentratiestoornissen, depressies kan veroorzaken'
  • De oorzaak kan zijn van fluorosis; een ziekte waardoor tanden bruin worden
  • Het tandglazuur afbreekt
  • Een kind kan worden vergiftigd met de grote hoeveelheid fluoride die in gezinstandpasta zit
  • In Zweden en Amerika het verplicht is dat er op de tandpastatubes een waarschuwing of boodschap bevat over de giftigheid van het product
tekst
Ik kan nog wel even doorgaan, maar ik denk dat deze lijst je al behoorlijk afschrikt. Mij in ieder geval wel. Dat was voor mij zeker een reden om met reguliere tandpasta te stoppen.

Dit is geen campagne tegen het gebruik van fluor het gaat mij alleen maar om het bewustzijn van stoffen waar we aan worden blootgesteld. Wil je er meer over weten, op het internet is er heel veel over te lezen.

Fluoridevrije tandpasta's veilig kopen bij Bio Amable, in veel soorten en smaken, en voor jong en oud.

De tandpasta's van Urtekram in varianten: Aloë Vera, Eucalyptus, Groene thee/Munt, Teatree, Original en Tuttifrutti
De tandpasta's van Lavera: Basis Sensitiv Kids en Adults
Tandpasta's van Weleda: Saline, Ratanhia, Kinder, Planten en Calendula