Veganisten gebruiken absoluut geen dierlijke producten. Zij eten geen vlees, zuivel, eieren, honing of producten waar deze dierlijke producten in verwerkt zitten. Daarnaast gebruiken zij ook geen  verzorgingsproducten, kleding of andere materialen waar dierlijk producten in zijn verwerkt, of die op dieren zijn getest.

Ook de motivatie waarom iemand kiest voor een leven vrij van dierlijke producten verschilt per veganist.

Voor de een tellen de dieren het zwaarst, voor de ander de gezondheid, maar er zijn ook mensen die ervoor kiezen vanwege het milieu, geloof of levensbeschouwing. Kijk voor meer informatie over de motieven bij “Waarom veganisme?”

Soorten & stromingen

Er zijn – naast de ‘full time’ veganist – veel verschillende soorten & stromingen die dicht tegen het veganisme aanliggen of onder veganisme gerekend kunnen worden. Deze zijn zijn onder te verdelen in verschillende categorieën:
 

Flexanisten: Personen die grotendeels plantaardig eten maar die er op sommige momenten toch voor kiezen iets dierlijks te eten, wanneer er praktische redenen daartoe bestaan. Bijvoorbeeld in een situatie waarin er niets veganistisch te eten is, maar wel iets met een klein beetje zuivel erin.

Parttime veganisten: Personen die er voor kiezen grotendeels plantaardig te eten, maar op vaste momenten er nog voor kiezen om toch niet helemaal veganistisch te eten. Deze personen zijn onderweg richting veganisme.

Raw Vegans: Eten geen voedsel eten wat boven lichaamstemperatuur is verwarmd. Zij eten dus alleen rauwe voeding.
 

Overige stromingen

Veganistische Freegans: Freeganisme is een beweging van mensen die zich tegen de kapitalistische maatschappij keren. Zij menen dat er door het kapitalisme mensen (arbeiders) en dieren worden uitgebuit. Ze proberen zonder geld te leven en kiezen er daarom bewust voor om te leven van alles wat over is, omdat er ook vaak veel goed voedsel wordt weggegooid. Deze mensen worden ‘freegans’ genoemd. Niet elke ‘Freegan’ is per definitie veganist, maar wel een groot deel daarvan. Echter zijn er ook freegans die zich veganist noemen, maar wel bepaalde dierlijke producten consumeren die anders weggegooid zouden worden. Technisch gesproken zijn dit meer parttime veganisten.

Fruitarisme: Fruitariërs eten alleen fruit, noten, graankorrels en pitten. Ze eten geen producten waarvoor een plant gedood of beschadigd is. Fruitariers eten in principe vaak geheel veganistisch, maar zijn niet perse veganistisch, omdat buiten het eten ze op andere vlakken welk dierlijke producten zouden kunnen gebruiken. Daarnaast zijn er ook stromingen binnen het Fruitarisme, waarbij wel eieren of zuivel genuttigd worden.